Засаждането на розите може да бъде направено целогодишно, с изключение на зимните месеци, като ако се засадят през есента розите се подготвят и за зимата, като се затрупват с до 25 см почва. Най подходящият срок за Южна България и по Черноморието е от средата на октомври до края на ноември, а за Северна България - от средата на октомври до средата на ноември, но се допуска и засаждане през пролетта и лятото.

Ето няколко съвета от нас:
Премахнете полиетиленовата опаковка. Направете отвор с ширина малко по-голяма от диаметъра на растението и дълбочина около 30 - 40 см.  Можете да подрежете връхчетата на корените малко, като така ще стимулирате формирането на младите корени.

контейнерно производство След това поставете растението като внимавате да не счупите корените. Дълбочината на засаждането трябва да бъде такава, че основата на разклонението на храстчето да е на равнището на почвата.

Допълнете с почва или торф и уплътнете здраво. В дупката можете да сложите и една лъжица суперфосфат.Полейте обилно с вода и след това отново покрийте 3 см от стъблото с рохка почва. При есенното засаждане се покрива цялото растение с два три сантиметра почва над върха на клонките, без да се изрязват леторастите.

При засаждане на щамбовите рози е добре това да бъде направено след 1 юни. Дотогава е добре растението да бъде в контейнера, за да се развие добре кореновата му система. След засаждане трябва да бъдат обилно поливани, тъй като щамбовите рози се нуждаят от повече вода.


© 2010, уебдизайн и изработка "Контраст"