Малко цветя в градината са по–красиви от розата, а и не са толкова капризни за отглеждане, колкото изглеждат. Когато избирате място за засаждане на розите в градината ви, имайте предвид, че те се нуждаят минимум от 6 часа слънчева светлина на ден.

Първото, което ни идва наум, е добре да ги поливаме. Честото поливане обаче при розите е излишно. Корените им проникват до метър навътре в почвата и винаги успяват да изсмучат от дълбините желаната влага. Затова е достатъчно два пъти седмично обилно да полеем вода, но запомнете – към корените.В никакъв случай отгоре по листата.  Ако попадне вода по листата на розите, в повечето случаи по тях се появяват тъмни петна и като цяло растението заболява. Почвата не бива да подгизва. Ако преполеете Вашите рози, те ще изсъхнат. Поливайте рано сутрин или привечер.
Подрязването на розите е много важен процес. Чрез подрязването се цели оформяне на розата и осъществяване на дълъг цъфтеж. През пролетта се премахват всички болни, премръзнали и увехнали клонки.
При храстовидните и мини-бордюрните рози се подрязва винаги косо, гладко и около 5 мм над пъпката/окото, която сочи в посока, в която трябва да расте новият филиз. Сухи и изсъхващи филизи се отстраняват до здравата, бяла сърцевина. Тънките филизи се отстраняват, за да може растението да съсредоточи енергията си върху продуктивните филизи. Кастри се, докато растението е в покой, но никога по време на мраз. 
Само влачещите рози почти не се кастрят през първите две години. Отстраняват се само мъртви и болни филизи.  От третата година нататък се подрязват през есента след цъфтежа. Скъсяват се страничните филизи над една сочеща навън пъпка с две трети или с около 15 см. Нови филизи се закрепват на хоризонтални телове на разстояние 15 - 20 см.Те не бива да се кръстосват.
Щамовите рози се подрязват през пролетта, за да не стане короната прекалено голяма, а да остане приятно цъфтяща и хармонична.

През лятото е добре да отстраните вече прецъфтелия цвят – както при еднократно цъфтящите рози, така и при многократно. Ножицата се поставя под първото петкратно разклонено листо. При пълзящите рози това може да се прави и под следващото и по-следващото. Ножицата трябва да е остра, за да не пречупва клончето. Реже се винаги навън и с едно движение. Не опитвайте да накълцате растението. Тогава просто ще го разболеете. Отрязаните клонки и листа веднага трябва да се изхвърлят, не в компоста, а на боклука.


Подрязване при чаен хибрид


Подрязване при влачещите рози


Подрязване при щамови и каскадни рози


Подрязване на мини-бордюрни
контейнерно производство След първия цъфтеж розите трябва да бъдат наторени. За целта се използва компост или органичен тор. Две-три шепи са достатъчни. Последното наторяване трябва да се извърши най-късно до средата на август. Това ще позволи добро проветряване на почвата, водата ще може необезпокоявана да се всмуква навътре и да оросява корените на цветята.
© 2010, уебдизайн и изработка "Контраст"