Разположението на розите в градината е изцяло плод на дизайнерското решение на градинаря, който трябва да се ръководи едновременно от трите основни потребности на всички рози – изобилие от слънце, много въздух, наличие на достатъчно хранителни вещества в почвата.

На розите им е необходимо слънце. Много слънце. Не по-малко от шест  часа на ден. С малки изключения,  розите няма да растат нормално, ще бъдат  уязвими на болести и няма да достигнат планирания размер ако не им се осигури минимум шест часа слънце на ден.

Дали ще разпределите розите в една монокултурна област, като розова градина или ще ги разпръснете в градината, трябва да се внимава разположението има да е такова, че розите да получават  слънце в достатъчно количество.Ако ги засаждате в групи сложете по-високите рози така, че да не хвърлят сянка върху по-ниските. Дръжте ги от южната страна на високи огради, фасади и високи храсти. Не забравяйте, че сезоните се сменят. Засаждането им от северната страна на фасада, ще държи розите в сянка през по-голямата част от годината. Следете дали високи дървета не хвърлят сянка върху тях през деня.

Розите се нуждаят също така и от добра циркулация на въздух. Колкото по-проветриво е мястото, толкова по-малка е вероятността розите да заболеят от гъбични заболявания или да бъдат нападнати от насекоми. Трябва да се внимава, когато се посаждат в близост до масивни конструкции като сгради, големи огради и дори големи плътни градини. По начало розите трябва да се засадят далеч от стените. Зрелите листа на растението трябва да са на не по-малко от 60 см от стената, особено ако е с южно изложение. По-ниските или бавно растящи растения се поставят отпред или отстрани, за да се осигури по-добра циркулация на въздух. Ако има по-високи многогодишни растения се поставят зад розите, за да се намали високата отразявана топлина от сградата, особено през горещите летни месеци.
Не бива да се забравя нуждата на розите от хранителни вещества. Това са вода, биологично подобрена почва и допълнително торене. Когато избирате място за Вашите рози, не забравяйте тези фактори.

Не на последно място трябва да се има предвид разстоянието на което ще се намират отделните рози.
В зависимост от групата, към която принадлежат, розите се засаждат на различни разстояния.
Чайно хибридните се засаждат на 70 - 80 см.
Храстовидните и високостъблените на 100 - 120 см.
Полиантово хибридните на 50 - 60 см.
Влачещите на 1,5 - 2 м.
Миниатюрните на 20 - 30 см.

© 2010, уебдизайн и изработка "Контраст"