Брашнеста мана:

Едно от най-разпространените заболявания по розите, при което по листата се появяват бели до кафеви петна и листата опадват преждевременно. Това е гъбично заболяване, което поразява растението през лятото или началото на есента.
За възникване на заболяването способстват: много сбито засаждане, суха почва близо до корените, недостатъчност на питателни вещества в почвата, ниска нощна температура при висока дневна.
Препоръчваме: пръскане на растенията с Фунгициди.


Черни петна:

Отначало листата се покриват с черни петна, след това пожълтяват и опадат. Растението като цяло заболява и спира растежа и цъфтежа си.
Това отново е гъбично заболяване. Пръска се превантивно, преди настъпването на истинската пролет.
Възможно е и причинита да се крие в топлото и влажно лято.
черни петна
Листна въшка:

Основното насекомо което засяга розите е aphid (зелена листна въшка). Листната въшка изпива сока на растението и силно го отслабва. Първите колонии от вредители се появяват по младите издънки през пролетта. Леторастите се изкривяват, развитието им понякога напълно престава, засегнатите пъпки не се разпукват. Листната въшка отделя лепкава медна роса, която в последствие покрива растението с тъмна плесен.

Препоръчваме: пръскане с инсектициди
листна въшка
Акари:

Признаците са паяжини в основата на листата и по върховете на издънките. Бяложълтеникави светли петна или малки бронзови петна по горната страна на листата.
Акарите се размножават и разпространяват при висока температура и ниска влажност.Листата постепенно жълтеят и падат.
Препоръчваме: пръскане с химически препарати (акарициди). Препаратите трябва да се сменят периодично, защото се наблюдава резистентност на акарите след продължителна употреба.
bottom
© 2010, уебдизайн и изработка "Контраст"